De raaf is terug…

Eindelijk een keer goed nieuws uit de natuur! En wel van de raaf. De 'Corvus Corax' lijkt na bijna een eeuw afwezigheid zijn draai weer gevonden te hebben in Nederland. Vertelt Rob Vogel (ja echt!), ravenkenner en vogelonderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek in dit artikel.

Nog maar twee eeuwen geleden was de vogel hier doodnormaal. Maar zijn zwarte kleur maakte hem verguisd en bijgeloof maar ook vermeende concurrentie met jagers zorgde ervoor dat de mens hem liever zag verdwijnen. In 1928 (het jaar dat de Witte Raaf gebouwd werd…) werd dan ook de laatste raaf in ons land afgeschoten…

In 1966 begon gelukkig een succesvol programma om de raaf weer terug te krijgen. Toch is de raaf nog steeds een erg zeldzame verschijning. Inmiddels telt ons land zo’n 150 broedparen en dit aantal groeit langzaam door. Inmiddels zijn er zelfs raven die de wolven in de gaten houden omdat ze hun prooien (een gratis smakelijk snackje voor de raaf) vaak achterlaten.

De raaf in het Drents Friese Wold

In 2003 broedde er voor het eerst weer een ravenpaar in Drenthe. Maar de nieuwe start was moeizaam. De man ging er van door en alleen het vrouwtje bleef nog over. Het was het de vraag of zij een nieuwe partner zou vinden. Dat is gelukkig gelukt en tegenwoordig worden ze ook in het Drents Friese Wold en dus bij de Witte Raaf gezien en gehoord. Mocht je een keer zijn typische karrrr-karrrr-karrrr horen dan kan het dus zijn dat er een wolf in aantocht is:-)

Vorige
Vorige

Kort klusnieuws

Volgende
Volgende

Nijntje naar de Witte Raaf