Oude Willem?

Wij vinden het zelf een van de mooiste plaatsnamen van Nederland. En we zijn niet de enige want het bord van Oude Willem wordt regelmatig gestolen. Waarschijnlijk als er weer eens een Willem jarig is… Maar waar komt die mooie naam nou vandaan?

Volgens Fred Jansen van de Historische vereniging Diever "Zijn er verschillende versies en waarschijnlijk is er niet eentje van waar. Maar ze zijn wel mooi." Neem het verhaal van Olle Willem en de bats. Oude willem en de schep. Dat gaat over een schep met magische kwaliteiten. Toen de schep vreemde dingen ging doen, gaf de vinder hem gauw aan Oude Willem, want 'Ol' Willem kon toveren. Maar de schep hakte de kop van Oude Willem en zijn honden af. Dagen en nachten spookte het tussen Diever, Smilde en Appelscha en geen mens durfde in de buurt te komen. Pas toen het dood- en doodstil werd, gingen de bewoners kijken. Ze vinden Oude Willem en zijn honden dood in een groot rechthoekig stuk land dat geheel was omgespit en ontgonnen. Dit stuk land heet sindsdien Oude Willem.

Een iets aannemelijkere maar minder spannende versie is dat de plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij "Het Oude Willemsveld", die het gebied in de eerste helft van de 20e eeuw heeft ontgonnen. De naam Oude Willem zou afkomstig zijn van een herder, die in de 19e eeuw in dit gebied zijn schapen zou hebben laten grazen. Zonder aanwezigheid van een provinciegrens begraasden Willems schapen dit heidegebied, dat daardoor in de volksmond zijn naam kreeg.

Vorige
Vorige

Nieuwe aanwinst

Volgende
Volgende

Tijd voor creativiteit