De Groene Raaf, hoe gaan we om met duurzaamheid?

Wij zijn absoluut geen duurzaamheidsexperts maar vinden het wel leuk om te onderzoeken hoe we het beter kunnen doen. In deze tijd van klimaatverandering, droogte (of juist heel veel regen) en een gigagasrekening extra belangrijk. Een andere levensstijl is even aanpassen maar went ook heel snel en is vaak nog leuk ook.

Spullen uit tweede hand

We zijn dol op tweedehands, kringloop en vintage en je zal dus ook niet snel nieuwe spullen in de raaf vinden. Behalve dan de kussens van de zithoek. De oude waren 50 geworden en hebben we een nieuw leven in Amsterdam gegeven.

Een extra verendekje en verantwoord stoken

Toen we de Raaf in 2010 kochten, was niets geïsoleerd en was er alleen een heteluchtverwarming op gas. Het waaide ongeveer naar binnen (en dus ook naar buiten). We verwarmden letterlijk het bos. We hebben toen heel snel de oude heteluchtverwarming vervangen door een hoog rendements combiketel en overal centrale verwarming of vloerverwarming met een slimme thermostaat (Nest) aangelegd. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren druk bezig geweest om de raaf stap voor stap te isoleren. We hebben overal HR++ glas geplaatst en na de vloeren, muren en het dak is de afgelopen vakantie ook de laatste en kleinste kamer van het huis geïsoleerd.

Duurzaam inkopen

Selma heeft er een sport van gemaakt om alle voorraad voor de raaf zo biologisch en duurzaam mogelijk in te kopen. Duurzame waxinelichtjes, gerecyclede afvalzakken en wc-papier, biologische wijn, bio katoenen keukenlinnen, biologische schoonmaakdoekjes, -sponsjes, (af)wasmiddelen etc. Ze is er zo mee bezig dat we haar thuis BioZilla noemen... Dankzij haar zijn we er inmiddels alle vier alert op en beginnen we er zelfs plezier in te krijgen.

Afval scheiden

We scheiden al het afval; plastic, groen, glas, papier en restafval. Vooral voor mensen uit de stad waar dit niet altijd gevraagd wordt, is dat soms nog best even wennen. Maar geloof ons, je kan het! Ook hebben we een compostton buiten bij de keuken staan waarin we ons eigen compost voor de moestuin maken. Omdat we er niet altijd zijn, is het nog best lastig om de moestuin te laten floreren maar we doen ons best:-)

Wat zijn we nog van plan?

Het plan is om dit jaar nog de woonkamer en gang van vloerverwarming te voorzien zodat we over kunnen stappen op een hybride warmtepomp. Verder gaan we binnen nu en een paar jaar de schuur vervangen, komen daar zonnepanelen op en worden dit jaar regentonnen geplaatst om regenwater voor de moestuin op te kunnen vangen. Het is nooit af…

Tot zover over de groene raaf. Heb je nog tips laat het ons weten!

Vorige
Vorige

Mountainbiken vanuit de raaf

Volgende
Volgende

Nieuwe aanwinst